Voordat we met bedragen komen eerst maar eens de prijsbepalende factoren op een rijtje gezet. Om te beginnen is de aantrekkingskracht van een dorp of een stad prijsbepalend, evenals het aantal m2 dat je voor ogen hebt, en het kwaliteitsniveau van de bouw.
Wat wezenlijk is van het concept is dat je als bewoner(s) invloed kunt uitoefenen op de kosten. Ten eerste is daar de vraag: Wat wil ik exclusief voor mezelf en wat wil ik delen? Een gedeeld gastenverblijf ‘bespaart’ een kamer voor logés, auto’s delen bespaart parkeerplekken en met een gedeelde binnentuin geniet je gezamenlijk van het groen. Een tweede punt is dat je als bewoner(s) invloed hebt op het programma van eisen. Dat góed doen, betaalt zich terug in kostenverhogende (en vertragende) wijzigingen in de bouw. En natuurlijk heb je invloed op het afwerkingsniveau van jouw eigen huis. De gouden kranen:-).
De bedragen dan maar. Houd rekening met koopsommen van 275.000,- voor een woonoppervlak van 60 m2 tot 400.000,- voor een woonoppervlak van100 m2. Als je het omrekent naar huurprijzen dan moet je rekening houden met 900,- tot 1.300,- per maand.
En dan zijn er ook nog de kosten voor het in stand houden (beheren) van gedeelde voorzieningen. Denk aan het bijhouden van de binnentuin, of het gezamenlijk aanschaffen en onderhouden van gereedschap. Overigens kun je deze kosten ook nog beïnvloeden door gebruik te maken van elkaar’s kwaliteiten en plezier.